Over mij


Mijn naam is Mike Janssens (1976). Ik heb psychologie gestudeerd aan de Universiteit van Tilburg (Tilburg University) en heb me de afgelopen 15 jaar verdiept in verschillende lichaamsgerichte therapieën. Met name de intensieve beoefening en scholing in mindfulness, meditatie (Vipassana en Shamatha meditatie), compassie, deep listening (methode ontwikkeld door psychotherapeute Rosamund Oliver), trauma-sensitive mindfulness en Insight Dialogue (Gregory Cramer en Phillis Hicks) hebben een zeer helend effect op mijn eigen welbevinden gehad en dat van mijn cliënten.

De afgelopen jaren heb ik me naast de Vipassana meditatie (Mindfulness beoefening) gericht op Kalmte en Concentratie meditatie (Shamatha meditatie). Ik werd geïnspireerd door de kalmerende, ontspannende en verhelderende werking ervan en in mijn therapeutisch werk met mensen die te maken hebben met chronische stress en chronische ziekte kan dit een zeer helende uitwerking hebben.

Mindfulness, Shamatha meditatie en rustige Tibetaanse yoga vormen nog steeds de basis van mijn eigen dagelijkse beoefening en deze kennis en ervaring draag ik met toewijding uit naar de mensen die ik persoonlijk begeleid. Ik ben door de vereniging van mindfulness trainers (VMBN) erkend als trainer in de hoogste categorie. 

Ziekte van Lyme

In 2012 kreeg ik de ziekte van Lyme waardoor mijn leven drastisch is veranderd. Het werk als onderzoeker dat ik vele jaren deed kon en kan ik niet meer uitvoeren. De ziekte heeft een enorme impact gehad op mijn fysieke lichaam en ook op mijn analytische denkvermogen. De dagelijkse chronische pijn, hevige koortsaanvallen, hartklachten, brainfog en de gevoeligheid voor drukte en geluid zijn slechts een paar van de vele symptomen waar ik vanaf 2012 dagelijks mee om moet gaan.

De vele dagen waarop de ziekte zeer hevig was, is het enige wat ik kon doen in een diepe meditatie gaan en met een milde en accepterende houding bij de pijn en de angst te zijn. Deze dagelijkse beoefening was intensief en soms confronterend maar ook enorm waardevol en helend. Op deze manier kan ik zelf mijn gevoel van welbevinden positief beïnvloeden en ontspanning vinden in de pijn en het verdriet.

Gezond omgaan met chronische pijn, stress en ziekte

Dit ziekteproces is een enorme uitdaging en heeft op sommige gebieden mij veel ontnomen maar heeft me ook veel geleerd. Zo heb ik met mindfulness mijn gevoel diep kunnen ontwikkelen en leren voelen wat daadwerkelijk belangrijk voor me is. Hoe lastig de omstandigheden ook zijn waarin je verkeerd het is altijd mogelijk om contact te maken met iets onaantastbaars in jezelf. Als je dit kan toelaten kunnen spanning en negatieve gevoelens wegvloeien en komt er ruimte om weer te kunnen genieten van het moment. Je gaat meer mildheid en compassie naar jezelf en ook naar anderen toe voelen.

Ik heb deze pagina over mijzelf en de chronische ziekte Lyme die ik heb, gemaakt omdat ik merk dat het proces waar ik zelf doorheen ben gegaan anderen ondersteunt en inspireert om met moeilijkheden in het leven om te gaan en dat ik mensen daarin persoonlijk kan begeleiden. Bovendien ben ik gaan ervaren dat ik anderen, ook mensen die wel een goede gezondheid hebben, kan begeleiden in het (dieper) in contact brengen met hun gevoel. Voor de een brengt dit een gevoel van innerlijke rust en acceptatie in de moeilijkheden waarmee zij worden geconfronteerd; voor de ander meer tevredenheid en creativiteit, een beter contact met het lichaam en een versterkt bewustzijn voor wat werkelijk belangrijk is.

Via de gebruikelijke wegen ontbreekt het aan informatie over het belang om je mentale en spirituele welbevinden te verbeteren als je wordt geconfronteerd met een ernstige ziekte of aandoening of ander verdriet. In de reguliere geneeskunde is er vaak weinig echte aandacht hoe je werkelijk goed voor jezelf kunt zorgen als je geconfronteerd wordt met een chronische aandoening.

Als psycholoog constateer ik tevens dat mensen met chronische ziekten, chronische pijn, verdriet, angsten of ander innerlijk leed via veel reguliere therapeuten weliswaar inzichten krijgen, maar daarmee niet altijd een weg vinden om zich werkelijk beter te gaan voelen. Met de methoden die ik gebruik, kan ik hen begeleiden de vertaalslag te maken naar het zich beter voelen, ook wanneer er op enig moment nieuwe tegenslagen zouden zijn.

Naast het ziekteproces dat soms heel zwaar is, heb ik in de afgelopen jaren me ook enorm dankbaar gevoeld voor de vele bijzondere momenten en inzichten. Steeds meer kwam ik dichter bij mezelf te staan en vond ik een innerlijke rust en kracht om door te gaan. Ik hoop dat mijn ervaring, inzichten en kennis een bron van aanmoediging zijn hoe je op een helende en zorgzame manier om kunt gaan met moeilijkheden in je leven.

Komende meditatie en mindfulness trainingen