Mindfulness training


Online Mindfulness training ook voor mensen buiten de regio Tilburg


Met extra persoonlijke begeleiding

 • Data nog niet bekend
 • Vrijblijvend intakegesprek van 60 minuten
 • 1 verdiepende middag/stiltemiddag
 • 8 Online sessies
 • Wekelijkse digitale lesmaterialen en geluidsbestanden
 • Extra ondersteuning door persoonlijke sessie na 5e lesweek
 • Maximaal 9 deelnemers
 • Vanuit huis te volgen via Zoom en dagelijks zo’n 40 minuten thuis te oefenen

  De Mindfulness training

  In 2023 start er weer een Online 8-weekse MBSR/MBCT training (Lid VMBN Cat.1). Ook wel Mindfulness Based Stress Reduction training genoemd, waarvan de effectiviteit wetenschappelijk is bewezen. Naast het trainen van aandacht komt ook het ontwikkelen van zelfcompassie naar voren gedurende deze 8 weken.

  De komende training zal ik online geven en biedt de mogelijkheid om vanuit huis deze 8-weekse training te volgen.

  Persoonlijke begeleiding

  Ik heb met iedere deelnemer een persoonlijk voorgesprek om te kijken of deze training passend is en aansluit bij je verwachtingen. Daarnaast heb ik met iedere deelnemer een extra individuele coachingssessie tijdens de training. Hierdoor kan ik nog specifieker ingaan op de thema’s die voor jou belangrijk zijn en kijken we hoe mindfulness ondersteunend kan zijn.

  Aandacht voor specifieke klachten

  Ik heb veel aandacht voor eventuele kwetsbaarheden door mijn eigen proces met het leven met een chronische ziekte en de ruime ervaring als psycholoog en mindfulness trainer.

  Voor meer informatie en beschikbaarheid kun je me mailen.


  Wat ga je leren?

  Tijdens deze praktische training leer je om met aandacht aanwezig te zijn in het moment, bij het NU. Je leert zo om vanuit acceptatie contact te maken met je gevoel. Stress en (emotionele) pijn gaan daardoor plaats maken voor een gevoel van zachtheid. Je komt los van negatieve gedachten over het verleden en angsten en zorgen over de toekomst.

  Praktisch toepasbaar

  Het is een praktische training waarin we door middel van meditatie en korte mindfulness oefeningen leren om meer in het moment te kunnen zijn waardoor we minder worden meegesleept door onze drukke denkgeest.

  Trainen van opmerkzaamheid

  Tijdens deze training gaan we oefenen met verschillende meditatie- bewegings- en aandachtsoefeningen. Als deelnemer krijg je iedere week nieuwe oefeningen waarmee je ook thuis aan de slag gaat. Aan het einde van de training heb je de kennis en de ervaring om mindfulness te verankeren in je dagelijkse leven. Een korte meditatie die we zullen gebruiken kun je hieronder vast beluisteren.

  Korte meditatie ingesproken door Mike Janssens


  Ontwikkelen van vriendelijkheid voor jezelf

  Naast het trainen van aandacht besteed ik in mijn trainingen extra aandacht aan het element vriendelijkheid. Hoe kun je met een houding van vriendelijkheid en mildheid naar jezelf leren kijken. Ook voor de dingen die misschien lastig zijn, zoals pijn en ander ongemak. Stap voor stap neem ik je mee om meer zelfcompassie te gaan ervaren.


  Voor wie is Mindfulness waardevol

  Een Mindfulness training kan voor een ieder waardevol zijn die op een gezondere manier wil omgaan met moeilijkheden in zijn of haar leven. De meeste mensen die bij mij de mindfulness training willen volgen geven aan onrust en stress te ervaren. De oorzaak van deze onrust en stress is zeer divers. Mindfulness is oorspronkelijk ontworpen voor mensen met chronische pijnklachten, pijnklachten die medisch gezien niet opgelost konden worden. Uit onderzoek bleek mindfulness voor deze groep patiënten enorm te helpen bij het omgaan met de pijn (pijn veroorzaakt veel stress).

  Wetenschappelijk onderzoek naar Mindfulness

  Inmiddels is er veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effectiviteit van mindfulness. Voor vele klachten blijkt dit effectief zoals bij stress en burn-out, angst en paniek, chronische pijn en de emotionele gevolgen van ernstige ziekte, stress en spanning gerelateerde klachten zoals, hoge bloeddruk, hoofdpijn, tinnitus, vermoeidheid, slapeloosheid en hyperventilatie.

  >Ervaringen van deelnemers


  Data en andere praktische informatie

  Tijd: dinsdag van 19.00 tot 21.15 (max. 9 deelnemers)

  Data: nieuwe data volgen later.

  Verdiepende middag/stilte middag:

  Locatie: Online met  het programma Zoom (ook mensen buiten de regio Tilburg kunnen zich hiervoor aanmelden) Hiervoor heb je een laptop, tablet of pc nodig.

  Vergoeding: Steeds meer zorgverzekeraars vergoeden mindfulness (deels) in hun aanvullende pakket.

  Voor meer informatie over mindfulness


  “Zo leer je te ontspannen met de spanning, het ongemak, het verdriet of de pijn. Dit wordt ook wel ‘diepe ontspanning’ genoemd, omdat je leert ontspannen met de ervaringen, prettig of onprettig,, zodat de hele stressreactie niet op gang hoeft te komen”.


  VMBN Lidmaatschap