Training Kalmte en Concentratie: leren ontspannen van lichaam geest


Inhoud training

  • Start woensdag 1 maart van 19.00 tot 21.30
  • Intakegesprek van 45 minuten
  • 4 Online sessies van 2 1/2 uur
  • 1 maart, 8 maart, 15 maart en 29 maart
  • Per post toegestuurd lesmateriaal en digitale geluidsbestanden
  • 1 individuele coachingssessie na afloop voor implementatie training in het dagelijkse leven
  • Maximaal 9 deelnemers
  • Vanuit huis te volgen via Zoom en dagelijks zo’n 30 minuten thuis te oefenen
  • Stuur me een mailtje voor beschikbaarheid en kosten

Kalmte en Concentratie training

Regelmatig krijg ik de vraag wat een waardevolle vervolgtraining zou kunnen zijn op de 8-weekse mindfulness training. Op basis van verschillende opleidingen en trainingen in verschillende meditatie tradities die ik de afgelopen jaren heb gevolgd kwam er één training naar voren die ik als bijzonder verdiepend heb ervaren en heel goed aansluit bij de behoeften van mijn cliënten die te maken hebben met zware overbelasting, mentale onrust, ziekte of pijn. Deze meditatievorm heet Shamatha meditatie en de training wordt Kalmte en Concentratie training genoemd.

Mijn eigen ervaring

Toen ik zelf deelnam aan de Kalmte en Concentratie training werd ik geïnspireerd door de kalmerende, ontspannende en verhelderende werking ervan. Juist ook omdat ik te maken heb met een lichaam dat chronisch ziek is, is de verzachtende werking van deze training zo enorm ondersteunend en ben ik heel enthousiast om deze training ook aan anderen te kunnen aanbieden. Ik heb bij Karin Rekvelt (psycholoog en meditatie leraar te Amsterdam) de opleiding gevolgd tot Shamatha meditatie trainer. Karin is opgeleid door psychiater Adeline van Waning, die samen met Alan Wallace wetenschappelijk onderzoek doet naar deze training.

De oefeningen in deze vervolgtraining zijn ontwikkeld door de Amerikaanse meditatie leraar Alan Wallace en hebben het ontwikkelen van kalmte en concentratie tot doel, zodat opmerkzaamheid makkelijker wordt onderhouden. In de oefeningen zullen de aspecten vereenvoudigen, vertragen en verzachten naar voren komen, aspecten die enorm behulpzaam zijn om het herstelvermogen van ons lichaam te ondersteunen en meer vreugde te ervaren in ons dagelijks leven.

Wat maakt deze training zo waardevol?

Waar we in de 8-weekse training met name oefenen met opmerkzaamheid en het niet mee gaan in denken gaan we in deze training wat actiever oefenen met ruimte geven aan ontspanning en de concentratie nog wat verfijnen voor meer balans en kalmte.

Wat deze training zo bijzonder maakt is dat het een relatief korte training is met een aantal (schijnbaar) eenvoudige oefeningen (meditaties en praktische oefeningen voor thuis) waarvan wetenschappelijk is onderzocht dat deze diepgaande effecten kunnen hebben op onze kwaliteit van leven. Tijdens de training kun je zelf kiezen uit verschillende oefeningen om gedurende de week mee te experimenteren en de ervaringen wisselen we vervolgens met elkaar uit.

Voor wie?

De kalmte- en concentratietraining wordt als een vervolgtraining op de mindfulnesstraining aangeboden voor een ieder die zijn mindfulness beoefening wil verdiepen en wil leren om het lichaam en de geest wat meer te ontspannen. Je bent reeds vertrouwd met mediteren en met de gunstige werking ervan in het dagelijks leven. Mocht je twijfelen of je voldoende ervaring hebt om deel te nemen, neem gerust even contact op.

Wetenschappelijk onderzoek

Hieronder enkele conclusies uit recent wetenschappelijk onderzoek naar Shamatha meditatie:

Participants reported positive subjective changes in attention focus, sense of happiness and calmness and increased abilities in emotional regulation and attunement. Six weeks of regular practice in Shamatha meditation contributes to a substantial increase of attention focus and a decrease in stress levels evidenced in changes in diurnal cortisol measures. HRV biofeedback shows that the sympathetic nervous system is counterbalanced by increased vagal tone, and autonomic balance is enhanced by all Shamatha meditations, not only breath meditations, but also mind meditations: Settling the Mind in its natural state, Awareness of Awareness, Loving-kindness and Tonglen. Although these results are promising, further research is recommended with HRV biofeedback instruments to report statistical analysis and to understand unique HRV patterns in Shamatha mind meditation. (Applied Psychophysiology and biofeedback 2019)

Voor meer informatie



VMBN Lidmaatschap