Verdiepende training Kalmte en Concentratie: dieper leren ontspannen van lichaam en geest

Verdiepende training in Shamatha meditatie waarin we leren het lichaam en de geest in een diepere staat van rust te brengen zodat er ruimte komt voor lichamelijk herstel en voor mentale rust en vreugde. Gedurende 5 weken oefenen we intensief met deze vorm van meditatie en ontvang je oefeningen om het para-sympatische zenuwstelsel (verantwoordelijk voor rust en herstel van ons lichaam) te ondersteunen. Daarnaast is er voor iedere deelnemer een individuele sessie na afloop van de training om bepaalde persoonlijke thema’s te bespreken en te verdiepen.

Wat deze training zo bijzonder maakt is dat het een relatief korte training is met een aantal (schijnbaar) eenvoudige oefeningen (meditaties en praktische oefeningen voor thuis) waarvan wetenschappelijk is onderzocht dat deze diepgaande effecten kunnen hebben op onze kwaliteit van leven. Tijdens de training kun je zelf kiezen uit verschillende oefeningen om gedurende de week mee te experimenteren en de ervaringen wisselen we vervolgens met elkaar uit.

Wat heeft ons lichaam nodig om te mogen ontspannen?

In mijn werk als therapeut gebruik ik Shamatha meditatie zeer regelmatig en ervaren mijn cliënten het als een meditatie techniek die zeer helend is. We leren niet alleen de geest meer tot rust te brengen maar gaan ook op zoek naar gebieden in het lichaam waar we bewust of onbewust verkrampen of spanning vast houden. Tijdens deze training bied ik deze meditatievorm op een toegankelijke wijze aan voor een ieder die op zoek is naar manieren om beter contact te leren maken met zijn of haar lichaam en geest.

Mijn eigen ervaring

Toen ik zelf deelnam aan de Kalmte en Concentratie training werd ik geïnspireerd door de kalmerende, ontspannende en verhelderende werking ervan. Juist ook omdat ik te maken heb met een lichaam dat chronisch ziek is, is de verzachtende werking van deze training zo enorm ondersteunend en ben ik heel enthousiast om deze training ook aan anderen te kunnen aanbieden. Ik heb bij Karin Rekvelt (psycholoog en meditatie leraar te Amsterdam) de opleiding gevolgd tot Shamatha meditatie trainer. Karin is opgeleid door psychiater Adeline van Waning, die samen met Alan Wallace wetenschappelijk onderzoek doet naar deze training.

De oefeningen in deze vervolgtraining zijn ontwikkeld door de Amerikaanse meditatie leraar Alan Wallace en hebben het ontwikkelen van kalmte en concentratie tot doel, zodat opmerkzaamheid makkelijker wordt onderhouden. In de oefeningen zullen de aspecten vereenvoudigen, vertragen en verzachten naar voren komen, aspecten die enorm behulpzaam zijn om het herstelvermogen van ons lichaam te ondersteunen en meer vreugde te ervaren in ons dagelijks leven.

Voor wie?

De kalmte- en concentratietraining wordt als een verdiepende training aangeboden voor een ieder die zijn meditatie beoefening wil verdiepen en wil leren om het lichaam en de geest wat meer te ontspannen. Je bent reeds vertrouwd met mediteren en met de gunstige werking ervan in het dagelijks leven. Mocht je twijfelen of je voldoende ervaring hebt om deel te nemen, neem gerust even contact op.

Inhoud training

  • Intakegesprek van 45 minuten
  • 4 sessies van 2 1/2 uur
  • Lesmap en digitale geluidsbestanden
  • 1 individuele sessie van 60 minuten na afloop
  • Dagelijks zo’n 30 minuten thuis te oefenen
  • Kosten particulier 295,- euro, vergoedt de werkgever dan gelden andere tarieven
  • Stuur me een mailtje voor beschikbaarheid

Startdatum online training woensdag 1 november om 19.00

bijeenkomsten op 1 november, 8 november, 15 november, 29 november.

Startdatum in Vledder, Drenthe op donderdag 16 november om 19.00

bijeenkomsten op 16 november, 23 november, 30 november, 14 december.


Wetenschappelijk onderzoek

Hieronder enkele conclusies uit recent wetenschappelijk onderzoek naar Shamatha meditatie:

Participants reported positive subjective changes in attention focus, sense of happiness and calmness and increased abilities in emotional regulation and attunement. Six weeks of regular practice in Shamatha meditation contributes to a substantial increase of attention focus and a decrease in stress levels evidenced in changes in diurnal cortisol measures. HRV biofeedback shows that the sympathetic nervous system is counterbalanced by increased vagal tone, and autonomic balance is enhanced by all Shamatha meditations, not only breath meditations, but also mind meditations: Settling the Mind in its natural state, Awareness of Awareness, Loving-kindness and Tonglen. Although these results are promising, further research is recommended with HRV biofeedback instruments to report statistical analysis and to understand unique HRV patterns in Shamatha mind meditation. (Applied Psychophysiology and biofeedback 2019)

Voor meer informatie


VMBN Lidmaatschap