Meditatietraining dieper leren ontspannen van lichaam en geest

Training in Shamatha meditatie waarin we leren het lichaam en de geest in een diepere staat van rust te brengen zodat er ruimte komt voor lichamelijk herstel en voor mentale rust en vreugde.

Gedurende 4 bijeenkomsten oefenen we intensief met deze vorm van meditatie en ontvang je oefeningen om het para-sympatische zenuwstelsel (verantwoordelijk voor rust en herstel van ons lichaam) te ondersteunen.

Daarnaast is er voor iedere deelnemer een individuele sessie van 60 minuten na afloop van de training om bepaalde persoonlijke thema’s te bespreken en te verdiepen.

Wat deze training zo bijzonder maakt is dat het een relatief korte training is met een aantal (schijnbaar) eenvoudige oefeningen (meditaties en praktische oefeningen voor thuis) waarvan wetenschappelijk is onderzocht dat deze diepgaande effecten kunnen hebben op onze kwaliteit van leven.

Wat heeft ons lichaam nodig om te mogen ontspannen?

We leren niet alleen de geest meer tot rust te brengen maar gaan ook op zoek naar gebieden in het lichaam waar we bewust of onbewust verkrampen of spanning vasthouden. Door te oefenen met deze verzachtende meditatietechniek kunnen we stap voor stap deze gebieden leren ontspannen.

Voor deelnemers die te maken hebben met chronische ziekte en pijn leren we ook hoe we op een zachte manier contact kunnen maken met ons lichaam, een kwaliteit die deze meditatietechniek zo bijzonder maakt.

Tijdens deze training bied ik deze meditatievorm op een toegankelijke wijze aan voor een ieder die op zoek is naar manieren om beter contact te leren maken met zijn of haar lichaam en geest.

In mijn werk als therapeut gebruik ik Shamatha meditatie zeer regelmatig en ervaren mijn cliënten het als een meditatietechniek die zeer helend is.

Mijn eigen ervaring

Toen ik zelf deelnam aan de Kalmte en Concentratie training werd ik geïnspireerd door de kalmerende, ontspannende en verhelderende werking ervan. Juist ook omdat ik te maken heb met een lichaam dat chronisch ziek is, is de verzachtende werking van deze training zo enorm ondersteunend en ben ik heel enthousiast om deze training ook aan anderen te kunnen aanbieden.

Ik heb bij Karin Rekvelt (psycholoog en meditatie leraar te Amsterdam) de opleiding gevolgd tot Shamatha meditatie trainer. Karin is opgeleid door psychiater Adeline van Waning, die samen met Alan Wallace wetenschappelijk onderzoek doet naar deze training.

De oefeningen in deze training zijn ontwikkeld door de Amerikaanse meditatie leraar Alan Wallace en hebben het ontwikkelen van kalmte en concentratie tot doel, zodat opmerkzaamheid makkelijker wordt onderhouden. In de oefeningen zullen de aspecten vereenvoudigen, vertragen en verzachten naar voren komen, aspecten die enorm behulpzaam zijn om het herstelvermogen van ons lichaam te ondersteunen en meer vreugde te ervaren in ons dagelijks leven.

Voor wie?

Deze training wordt speciaal aangeboden voor mensen met chronische (infectie) ziekten en pijn. Ook voor mensen met chronische vermoeidheid, slaapproblemen en burn-out klachten is deze training zeer aan te bevelen. Je hebt interesse in meditatie en mocht je nog niet eerder iets met meditatie hebben gedaan, laat me dit vooraf even weten. Mocht je twijfelen of deze training bij je past, neem gerust even contact op via de mail.

Inhoud training

 • Vrijblijvend en kosteloos intakegesprek van 45 minuten
 • 4 sessies van 2 1/2 uur
 • Lesmap en digitale geluidsbestanden
 • 1 individuele sessie van 60 minuten na afloop
 • Dagelijks zo’n 30 minuten thuis te oefenen
 • Kosten particulier 295,- euro, vergoedt de werkgever dan gelden andere tarieven (opleidingsbudget, vitaliteitsbudget, persoonlijk budget of via Arbodienst)
 • 25 opleidingspunten voor mindfulness trainers (herregistratie mindfulness register)
 • Stuur me een mailtje voor beschikbaarheid

Startdatum online training woensdag 30 oktober 2024 om 19.00

Bijeenkomsten op 30 oktober, 6 november, 13 november, 20 november.

Individuele training Kalmte en Concentratie.

4 sessies online of op locatie (Lijnland 16, Vledder) van 90 minuten

Prijs op aanvraag (incl. audio bestanden en werkmap)


Wetenschappelijk onderzoek

Hieronder enkele conclusies uit wetenschappelijk onderzoek naar Shamatha meditatie:

(Bron: Brain, Behavior and Immunity, 2020)

 • Toename aandacht focus
 • Afname cytokines in het brein (gelinkt aan chronische ziekten, ontstekingsreacties in lichaam)
 • Toename emotioneel en psychisch welzijn
 • (Bron:Psychoneuroendocronologie, 2010)

 • Toename telomerase, enzymen (houdt verband met verjonging van de cellen in het lichaam
 • toename gevoel van controle over de omstandigheden van het leven
 • Toename gevoel van een doel in het leven
 • afname neuroticisme (gespannen voelen, humeurig, angstig)
 • Voor meer informatie


  VMBN Lidmaatschap