Mindfulness


Wat is mindfulness?

Mindfulness leert je om bewust te worden van de patronen van denken en doen die stress veroorzaken. Je wordt je bewust dat stresspatronen manieren zijn van automatisch reageren welke het meestal erger maken in plaats van minder erg. Deze bewustwording geeft meteen een manier om er anders mee om te leren gaan.

Mindfulness is een vaardigheid die je kunt oefenen. De Amerikaan Jon Kabat-Zinn heeft mindfulness met Westerse psychologische inzichten verenigd tot de achtweekse mindfulness training. Tijdens deze praktische training leer je om met aandacht aanwezig te zijn in het moment, bij het NU. Je leert om vanuit acceptatie contact te maken met wat er zoal gaande is in je leven. Stress en (emotionele) pijn gaan daardoor plaats maken voor een gevoel van zachtheid. Je komt los van negatieve gedachten over het verleden en angsten en zorgen over de toekomst.

Wat heeft mindfulness mij persoonlijk gebracht?

Voor het omgaan met mijn chronische ziekte van lyme heeft Mindfulness enorm veel gebracht. Met name het trainen van de aandacht en het cultiveren van mildheid naar mezelf toe zijn tot op de dag van vandaag van ongelofelijke waarde. Het trainen van de aandacht om je volledig bewust te worden van het huidige moment in plaats van te worden meegesleept in de gedachten over de pijn en mogelijke negatieve toekomst scenario’s. Juist op de momenten dat ik me heel ziek voel is dit een zeer waardevolle oefening om de pijn niet nog groter te maken en open te blijven staan voor wat er naast de pijn ook nog aanwezig is.

Een tweede aspect dat voor mij en de cliënten waar ik mee werk van grote waarde is, is het cultiveren van mildheid en compassie voor jezelf. De eerste neiging die ontstaat als je wordt geconfronteerd met ziekte of ander leed is het er weg van willen. Het niet volledig accepteren van wat er op dit moment precies aan de hand is. Dit veroorzaakt een verkramping in het lichaam en zorgt op de lange duur voor meer stress en lijden. Dit aspect van mindfulness, het vergroten van mildheid naar mezelf toe heeft het een stuk gemakkelijker gemaakt om met mijn ziekte om te gaan. In de mildheid en de acceptatie zit uiteindelijk ook de ruimte om weer van dingen te kunnen genieten.

Voor wie is mindfulness effectief?

Mindfulness is oorspronkelijk ontworpen voor mensen met chronische pijnklachten, pijnklachten die medisch gezien niet opgelost konden worden. Uit onderzoek bleek mindfulness voor deze groep patiënten enorm te helpen bij het omgaan met de pijn. Inmiddels is er veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effectiviteit van mindfulness. Voor vele klachten blijkt dit effectief zoals bij stress en burn-out, angst en paniek, chronische pijn en de emotionele gevolgen van ernstige ziekte, stress en spanning gerelateerde klachten zoals, hoge bloeddruk, hoofdpijn, tinnitus, vermoeidheid, slapeloosheid en hyperventilatie.

Kijk hier voor data voor de 8-weekse Mindfulness training in Tilburg.


Via deze link kun je de video’s bekijken met krachtige meditatie tips van Jon Kabat-Zinn, de grondlegger van de mindfulnesstraining MBSR, hij geeft een toelichting op een aantal mindfulness basishoudingen.