Mindfulness training Tilburg


 

 

Januari 2019 start: 8-weekse Mindfulness training

Op 14 januari 2019 start er bij de Praktijk voor Psychologie Tilburg de 8-weekse MBSR/MBCT training (Lid VMBN Cat.1). Ook wel Mindfulness Based Stress Reduction training genoemd, waarvan de effectiviteit wetenschappelijk is bewezen. Naast het trainen van aandacht komt ook het ontwikkelen van zelfcompassie naar voren gedurende deze 8 weken. Ik heb met iedere deelnemer een persoonlijk voorgesprek om te kijken of deze training passend is en aansluit bij je verwachtingen.

Wat ga je leren?

Tijdens deze praktische training leer je om met aandacht aanwezig te zijn in het moment, bij het NU. Je leert zo om vanuit acceptatie contact te maken met je gevoel. Stress en (emotionele) pijn gaan daardoor plaats maken voor een gevoel van zachtheid. Je komt los van negatieve gedachten over het verleden en angsten en zorgen over de toekomst. Je ontwikkelt een open, milde en vriendelijke houding naar jezelf en naar anderen toe. Deze training is een bijzonder waardevolle investering in jezelf.


Hoe?

Tijdens deze training gaan we oefenen met verschillende meditatie- bewegings- en aandachtsoefeningen. Als deelnemer krijg je iedere week nieuwe oefeningen waarmee je ook thuis aan de slag gaat. Aan het einde van de training heb je de kennis en de ervaring om mindfulness te verankeren in je dagelijkse leven. Naast het trainen van aandacht besteed ik in mijn trainingen extra aandacht aan het element zelfcompassie. Hoe kun je met een houding van vriendelijkheid naar jezelf leren kijken. Hoe voelt het als je mild en accepterend bent, ook voor de dingen die misschien lastig zijn, zoals pijn en ander ongemak. Stap voor stap neem ik je mee om meer zelfcompassie te gaan ervaren.


Voor wie?

Een Mindfulness training kan voor een ieder waardevol zijn die op een gezondere manier wil omgaan met moeilijkheden in zijn of haar leven. Mindfulness is oorspronkelijk ontworpen voor mensen met chronische pijnklachten, pijnklachten die medisch gezien niet opgelost konden worden. Uit onderzoek bleek mindfulness voor deze groep patiënten enorm te helpen bij het omgaan met de pijn. Inmiddels is er veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effectiviteit van mindfulness. Voor vele klachten blijkt dit effectief zoals bij stress en burn-out, angst en paniek, chronische pijn en de emotionele gevolgen van ernstige ziekte, stress en spanning gerelateerde klachten zoals, hoge bloeddruk, hoofdpijn, vermoeidheid, slapeloosheid en hyperventilatie.

Ervaringen van deelnemers


De mindfulness training

8 sessies plus 1 stiltedag

De training bestaat uit een voorgesprek, acht sessies van ongeveer 2,5 uur, plus één hele dag (stiltedag). Iedere sessie heeft een thema. De training beslaat acht weken: een periode die goed te overzien is en het is bewezen dat een dergelijke oefenperiode lang genoeg is voor blijvende effecten. De locatie waar we zitten is sfeervol en gunstig gelegen tegenover het Centraal station in Tilburg.

 


Data en andere praktische informatie

Tijd: 8 X maandagavond van 19.15 tot 21.30 (Spoorlaan 438 Tilburg)

Data: : Start 14 januari, 21 januari, 28 januari, 4 februari, 11 februari, 18 februari, 25 februari en 11 maart.

Stiltedag: zaterdag 23 februari

Locatie: Praktijk voor Psychologie Tilburg Spoorlaan 438 Tilburg

Vergoeding: Vanaf 2019 zullen steeds meer zorgverzekeraars mindfulness (deels) vergoeden in hun aanvullende pakket.

Workshop: Op 6 januari 2019 is er een mindfulness workshop in Tilburg.

Je kunt me mailen voor meer informatie en beschikbaarheid.


“Zo leer je te ontspannen met de spanning, het ongemak, het verdriet of de pijn. Dit wordt ook wel ‘diepe ontspanning’ genoemd, omdat je leert ontspannen met de ervaringen, prettig of onprettig,, zodat de hele stressreactie niet op gang hoeft te komen”.

 

 


VMBN Lidmaatschap